Logo

Atle Torp sin hjemmekino


Oppdatering 27. oktober 2008:
Avantgarde Duo og Solo er solgt. Jeg venter på ny frontrekke fra ADAM Audio i Tyskland.


Arkiv:
350 byggetimer har gitt meg et rom jeg er fornøyd med

Hundrevis av timer (og mer vil det bli) med justering og kalibrering har gitt meg en lyd jeg trives med

Håper bildene og teksten klarer å formidle hva jeg føler når jeg setter meg ned i gutterommet mitt

Rommet, eller rommene, er bygget som ett rom, hvor frontveggen består av et reisverk med løse paneler. Inne i veggen - som forøvrig er bygget opp av tynt stoff - er det plassert skumplast som demper godt ned i mellomtoneområdet. Total størrelse på kinoen er 35 m2, hvor kinorommet tar 23 m2 av arealet. Det er 5 sitteplasser, hvor de bakre to plassene er 1 setere fra Ekornes Pegasus. Både sofa og stoler er i stressless utgave, med aktive nakkestøtter. Sofaen bærer også navnet Pegasus. Det sikker god ryggkomfort når man skal gjennom ett tett program med filmer eller nyte en CD. Grunnen til at jeg har valgt å bruke 3 seteren foran er fordi jeg skal ha ett sweetspot når man skal nyte musikk. Det er helt avgjørende for meg, musikken er viktigst.

Men, tilbake til rommet og romløsningen. Rommet er helisolert med 10 cm glava mellom reisverk og original murvegg. Mellom reisverket og murveggen som er ca 30 cm tykk, er det laget en 5 cm luftspalte, hvor jeg har montert et lag med tjærepapp. Teppet på veggen tar mye av resonansen i rommet, uten å dempe for mye. Det ville vært bortkastet å dempe mer enn nødvendig, da måtte jeg hatt mer forsterkerkraft. Rommet er ikke dødt, men etterklangtiden er svært kort. Dog ikke så kort at det blir trykkende.

Videre er det en 3 cm luftspalte mellom stoffet i taket og selve betongen. Det demper førsterefleksjoner fra samtlige høyttalere. Det er også stoff på veggene av samme grunn. Brysningspanelen er 4 cm tykk, og består av staver som går like langt ut som inn over 5 cm bredde. Det bryter og sprer lyden på en effektiv måte, og det blir aldri slitsomt å spille høyt her inne, da både refleksjoner og forvrengning ligger på et minimum. Det er dog gøy å kunne spille Rammstein gørrhøyt uten å få problemer med plagsom forvrengning eller ødelagt dynamikk.

Det har gått med 120 meter 2?x4?, 70 meter lekter, 80 meter listverk, 70 m2 sponplater, 60 m2 teppe og stoff, 16 m2 fløyelstoff, 200 meter kabel av ymse slag, masse elektrisk materiell, 30 liter maling, 6000 stifter, og ett hav av skruer og spiker. Malingen som er brukt er Jotun 5500, en gråfarge som er bra for å oppnå godt sortnivå.

2/3 av øvre sidevegger er bygget skrå, både for å kunne ha fjernstyrt, soneinndelt spotlights, og fordi skråvegger er gunstig med tanke på akustikk. Vinduet bak i rommet har en tilpasset blendingsplate med 100% lystett stoff. Teknisk rom er også blendet, og med bakprojeksjonsplata fra Stewart vil veggen se svart ut til man setter bilde på den.


Projektor og dvd-spiller befinner seg i det tekniske rommet, for å ikke forstyrre inntrykkene man er ute etter på film. Da er det i tillegg helt stille i rommet man sitter i, det synes jeg er viktig. En digresjon er at man ofte demonstrerer hvor mye lyd man klarer å få ut i kinoen, men det er ikke mange som tenker på at det er like viktig at oppsettet også evnet å være stille når det skal være det...

Hvis det skulle være av interesse, så spiller systemet med ett utrolig lydtrykk ned til 16 Hz. Det er nok til at hele huset beveger seg, og det er ikke en metafor, men ett faktisk forhold.Informasjon om oppsett
Bruker
Atle Torp
Type oppsett:
Dedikert
Høyttalerkonfigurasjon:
7.1
Antall visninger:
92297 siden 31.12.2006
Status:
Tidligere oppsett
Plassering:
Enebolig
Bildefremviser:
Projektor
Sist oppdatert:
30.10.2008
Det er 4 brukere som har dette oppsettet som favoritt.
Utstyrsliste
Bildeutstyr Elektronikk Forsterkere
  • Audiopax Stereo 88 (Effektforsterker)
Høyttalere
  • JmLab Cobalt SR800s (Bakhøyttalere)
  • SVS PB13-Ultra (Subwoofer)
HTPC
  • Aspire 5100 (Acer)
  • Aspire 5100 (Acer)
  • ACER Aspire 5100 (HTPC)
Signalkilder